Sådan forbedrer du dit mentale helbred, med troen på dig selv (nyere studie)

Troen på egen evne til at påvirke mental sundhed, kan forbedre velvære

Antallet af mennesker, der oplever dårlig mental sundhed og psykiske lidelser, stiger globalt, og adgangen til støtte er ofte en udfordring. Ventetider på behandling kan strække sig i måneder, og det er tydeligt, at der skal gøres mere for at forbedre denne situation. Men selvom adgang til behandling er afgørende, behøver opretholdelse af god mental sundhed ikke nødvendigvis at være en kamp.
Dette påpeges i et nyere studie fra 2022 (1). Forskerne har fundet en interessant forbindelse mellem troen på ens egen evne til at påvirke sin mentale sundhed og det faktiske mentale velbefindende. Kort sagt kan troen på, at man kan gøre noget for at forbedre sin mentale sundhed, i sig selv have en positiv indvirkning.

I studiet, blev der involveret 3.015 danske voksne, som blev bedt om at udfylde et spørgeskema om mental sundhed. Spørgsmålene fokuserede på spørgsmål som:

  • Tror du på, at du selv kan gøre noget for at holde dig mentalt sund?
  • Har du gjort noget i de seneste to uger for at forbedre din mentale sundhed?
  • Kæmper du på nuværende tidspunkt med et psykisk problem?

Resultaterne var bemærkelsesværdige. Selvom de personer, der rent faktisk havde truffet foranstaltninger for at forbedre deres mentale sundhed, havde højere mentalt velbefindende som forventet, viste det sig også, at troen på ens egen evne til at påvirke sin mentale sundhed var signifikant forbundet med højere mentalt velbefindende, uanset om handling fulgte med overbevisningen eller ej.

Psykologisk koncept: Wellbeing Locus of Control

En mulig forklaring på denne sammenhæng kan være det psykologiske begreb ‘wellbeing locus of control’. Dette refererer til en persons opfattelse af at have indflydelse på deres tilværelse eller være styret af eksterne faktorer.

Personer med et internt ‘wellbeing locus of control’ tror, at deres egne holdninger og adfærd primært påvirker deres mentale sundhed. Omvendt tror personer med et eksternt ‘wellbeing locus of control’, at faktorer uden for deres kontrol styrer deres mentale sundhed.

Det er muligt, at troen på ens egen indflydelse ubevidst påvirker livssyn, livsstil og coping-mekanismer, hvilket igen kan påvirke mental sundhed positivt. Tidligere forskning har allerede knyttet denne overbevisning til færre symptomer på depression, angst og stress.

ABC for mental sundhed

Forskningen understreger vigtigheden af at anerkende den rolle, troen på ens egen indflydelse har på mentalt velbefindende. Men hvad kan man konkret gøre for at forbedre sin mentale sundhed?

For at imødekomme dette spørgsmål har forskerne udviklet ” ABC for mental sundhed”-kampagnen. Dette er en forskningsbaseret tilgang til mental sundhed, der kan praktiseres af alle, uanset om de kæmper med mentale udfordringer eller ej.

A (Act): Gør noget aktivt – Hold dig fysisk, mentalt, socialt og spirituelt aktiv. Aktivitet kan fremme sundhed og hjælpe med at håndtere bekymringer.
B (Belong): Gør noget sammen – Opbyg og vedligehold venskaber og sociale relationer. Tid sammen med andre kan øge følelsen af forbindelse og identitet.
C (Commit): Gør noget meningsfuldt – Sæt mål, engager dig i meningsfulde aktiviteter. At have formål med livet kan bidrage til en følelse af mening og selvværd.

Disse principper er ikke kun fundamentale for god mental sundhed, men de er også forbundet med øget livstilfredshed og lavere risiko for psykiske lidelser. Forskningen viste, at kendskab til disse principper kan gøre en markant forskel og øge bevidstheden om, hvad man kan gøre for at forbedre sin mentale sundhed.

Afsluttende tanker

I betragtning af den stigende mentale sundhedskrise er det afgørende, at befolkningen rustes med redskaber til at bevare et godt mentalt helbred. Studiet viser, at troen på egen indflydelse er en væsentlig faktor, og bør være en del af den overordnede tilgang til mental sundhed.

Der er ingen tvivl om, at adgang til behandling er vigtig, men en stærk tro på ens egen evne til at påvirke sin mentale sundhed kan være et kraftfuldt værktøj i sig selv. Så næste gang du står over for udfordringer med din mentale sundhed, husk at tro på dig selv – det kan gøre en stor forskel.

I en tid, hvor naturens forbindelse og mental sundhed står i fokus, understreger dette studie vigtigheden af at tage hånd om vores mentale velbefindende, for at mindske smerter og funktionsnedsættelser.
Måske er det netop tid til at omfavne naturen, prioritere mental sundhed og søge støtte fra kompetente mennesker, for en holistisk tilgang til trivsel.
Et skridt ad gangen mod en smertefri og mentalt sund fremtid.

(1): Impact evaluation of the “ABCs of Mental Health” in Denmark and the role of mental health-promoting beliefs and actions
Ziggi Ivan Santini, Malene Kubstrup Nelausen, Amalie Oxholm Kusier, Carsten Hinrichsen, Frederik Schou-Juul, Katrine Rich Madsen, Charlotte Meilstrup, Robert J. Donovan, Vibeke Koushede and Line Nielsen